Stel je voor, je loopt op je blote voeten je woonkamer binnen en hebt direct warme voeten. Dit kan met vloerverwarming. Dankzij het verwarmen van een ruimte met vloerverwarming, geniet je van een constante, gelijkmatige, warmte. Dat is met radiatoren wel anders. Bovendien kun je ook koelen met vloerverwarming. Hoe werkt vloerverwarming precies? Je leest het in deze blog.
Waarom kiezen voor vloerverwarming?
Het verwarmen van de vloer in plaats van verwarmen met radiatoren kent veel voordelen. Omdat de verwarming verdeeld is over een groot oppervlak, stook je op een lagere temperatuur de kamer aangenaam warm en bespaar je energie. Waar de warmte met een radiator de hoogte in stijgt, wordt warmte met vloerverwarming gelijkmatig door de ruimte gestraald. Hierdoor wordt er ook geen stof meer de hoogte in geslingerd. Daarnaast heb je geen last meer van lelijke radiatoren tegen de muur, waarmee je weer ruimte bespaart. Zo kun je de ruimte in huis optimaal benutten.
Hoe werkt vloerverwarming?
Wanneer je vloerverwarming overweegt, kun je kiezen uit verschillende systemen die elk op een andere manier werken. Voor beide systemen geldt dat je de temperatuur van de vloerverwarming gewoon kunt regelen met een thermostaat. Zo kun je kiezen uit een zogenaamde vloerverwarming met een droog systeem of een hydraulisch systeem. Dat werkt als volgt:
- Hydraulische vloerverwarming: Dit is de klassieke vloerverwarming, zoals de meeste mensen hem kennen. Onder de topvloer wordt een stelsel van leidingen aangelegd. Door deze leidingen stroomt warm water, waardoor de vloer langzaam wordt opgewarmd. Een groot voordeel van dit systeem is dat je er tijdens warme zomerdagen, ook koud water door kunt laten stromen, waardoor je woning juist afkoelt.
- Elektrische vloerverwarming: Dit type vloerverwarming wordt ook wel een droog systeem genoemd. Hierbij worden er matten onder de vloer gelegd, elektrische kabels of elektrische folie. Dit systeem zie je terug in badkamers of bijvoorbeeld een aanbouw en wordt ingezet als bijverwarming. Elektrische vloerverwarming is minder zuinig dan stoken met hydraulische vloerverwarming, tenzij je de verwarming aansluit op zonnepanelen.
Ondanks de vele voordelen van vloerverwarming, verwarmt 67% van de Belgen met radiatoren. Dat heeft een reden. De opbouw van vloerverwarming geeft bij een bestaande woning een hoop rotzooi omdat de bestaande vloer er uit moet en er gefreesd moet worden. Ook is niet elk type topvloer geschikt voor vloerverwarming. Hierdoor kom je vloerverwarming eerder tegen bij nieuwbouwwoningen.
Schakel een professional in
Er zijn best wel wat zaken waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van geschikte vloerverwarming. Zo moet je letten op de totale dikte na plaatsing, zonder topvloer. Je vloer wordt met hydraulische vloerverwarming met gemak 20 centimeter hoger en met elektrische vloerverwarming een centimeter of 10. Ook geleiden sommige vloerbekledingen de warmte minder goed, hierdoor duurt het langer voordat je huis opwarmt. Daarnaast mag je sommige vloerbekledingen maar tot een maximale temperatuur verwarmen.
Ben je benieuwd of vloerverwarming ook wat voor jou is? Toets dan je postcode in op de startpagina van deze website en vindt de dichtstbijzijnde vakman.