Hoe werkt een waterontharder precies?

14 januari 2025 · door Tara

Per dag, gebruiken we gemiddeld maar liefst 114 liter per persoon. Al dat water wordt in Vlaanderen door zes verschillende waterbedrijven geproduceerd uit grondwater, rivieren, beken en meren. Omdat water een natuurproduct is, zie je in sommige gebieden een hoog kalkgehalte in het water. Omdat kalk je huishoudelijke apparaten aantast, kun je gebruikmaken van een waterontharder. Hoe werkt een waterontharder eigenlijk? Je leest het in deze blog.

Wat is een waterontharder?

Water met een hoog kalkgehalte vormt totaal geen probleem voor je gezondheid. Je kunt het prima drinken en gebruiken voor je was, om te douchen en om mee schoon te maken. Alleen de kalk gaat zich na verloop van tijd afzetten in waterleidingen, je cv-leidingen, in huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en het koffiezetapparaat. Zo’n laagje kalk tast je leidingwerk en spullen aan, waardoor ze eerder kapot gaan. De hoeveelheid kalk in water wordt aangegeven met de hardheid. Hoe meer kalk, hoe harder het water. Met waterontharders, wordt de hardheid van water verlaagd.

Hoe werkt een waterontharder?

In water bevinden zich calcium- en magnesiumionen. Wanneer het water wordt verwarmd, ontstaat een chemische reactie en veranderen de ionen in calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Deze deeltjes zijn lastig oplosbaar in water en slaan neer in de vorm van kalk. Om het kalkgehalte in water te verlagen kun je kiezen uit verschillende waterontharders, die op verschillende manieren werken. Andere namen voor deze apparaten zijn: waterontkalker of waterverzachter. Zo kun je kiezen uit een waterontharder met zout of een waterontharder zonder zout bijvoorbeeld:

Waterontharders zonder zout:

  • Een waterontharder met filter: Dit type waterverzachter werkt op basis van omgekeerde osmose. Het water wordt door filters en membranen geperst, waardoor de ongewenste deeltjes achterblijven. Er kan gebruik worden gemaakt van een koolstoffilter, sedimentfilter of een osmosefilter. Dit type waterontharder is compact en kun je overal mee naartoe nemen. Een nadeel is dat je de kostbare filters regelmatig moet vervangen en er blijft altijd nog een klein beetje kalk in het water aanwezig.
  • Een magnetische waterontharder: Bij dit concept, voorkomt de straling van de magneet dat magnesiumionen aan calciumionen kunnen hechten, waardoor kalkaanslag voorkomen wordt. De kalk blijft hierbij wel aanwezig, maar er kan geen aanslag gevormd worden.

Waterontkalker met zout: 

  • Een waterontharder met zout: Bij dit type waterontharder wordt het water door een cilinder met kunstharskorrels gepompt. Hierbij worden de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld voor natriumionen. Zijn de harskorrels verzadigd? Dan wordt de cilinder automatisch gespoeld met zout water en kunnen ze weer opnieuw gebruikt worden. Hierdoor verdwijnt al het kalk uit het water. Het zout dat voor deze waterontharder gebruikt wordt, noem je onthardingszout of regeneratiezout en is ook verkrijgbaar in samengeperste zouttabletten voor de waterontharder.

De waterontharder kun je het beste zo dicht mogelijk bij je watermeter aansluiten. Op die manier geniet je in het hele huis van zacht water. Hierdoor vind je een waterontharder bijna altijd terug in de meterkast. Wil je meer informatie over de verschillende soorten waterontharders en de installatie in huis? Informeer dan eens bij een vakman in de buurt, die je vindt via de listings op de startpagina van deze website.

Waterontharder