Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

14 maart 2025 · door Tara

Wanneer de winter op komst is en het kwik weer onder het nulpunt daalt, moet je ook je tuin voorbereiden op de kou. Beschik je over een buitenkraan? Dan zul je deze moeten beschermen tegen bevriezing. Doe je dit niet, dan kan de kraan kapotvriezen en kunnen er leidingen scheuren. Een alternatieve oplossing is om een vorstvrije buitenkraan te installeren. Hoe werkt zo een vorstvrije buitenkraan precies? Je leest het in deze blog.

Waarom een vorstvrije buitenkraan?

Ook al zul je in de winter de buitenkraan bijna niet gebruiken, toch is het handig rekening te houden met vorst. Water dat bevriest, zet uit en kan ernstige schade toebrengen aan je waterleiding. Met een reguliere buitenkraan blijft er altijd water in de leiding en kraan zitten. Om te voorkomen dat dit bevriest, moet je de buitenkraan inpakken met speciale hoezen, gebruikmaken van een warmtelint of isolerend materiaal. Installeer je daarentegen een antivries buitenkraan? Dan elimineer je het risico op vorstschade, een kapotte buitenkraan en kapotgevroren leidingwerk.

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

Met een vorstvrije buitenkraan blijven zowel je waterleidingen als je buitenkraan intact, ondanks vrieskou. Dat komt doordat de kraan over een zogenaamde spindel, een lange as, beschikt waarmee de waterleiding aan de binnenkant wordt afgesloten. Hierdoor kan er geen water in de kraan of de leiding achterblijven. Een antivries buitenkraan is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen:

  • Vorstvrije buitenkraan muur: Een vorstvrije buitenkraan die je in de muur bevestigt, kun je kopen in allerlei uitvoeringen. Van basic tot luxe en zelfs in verschillende kleuren. De budgetvriendelijke chromen variant koop je vanaf gemiddeld 55 euro. Prijzen voor een roestvrij stalen vorstvrije buitenkraan kunnen oplopen tot wel 250 euro of meer. De duurdere uitvoeringen beschikken meestal over een beluchter, die de luchtdruk in de leidingen constant houdt.
  • Vorstvrije buitenkraan op paal: De standaardhoogte voor het aanleggen van een buitenkraan is 50 centimeter boven de grond. Zo past er namelijk altijd een emmer onder de kraan. Heb je liever een hogere buitenkraan? Kies dan voor een buitenkraan op een paal of zuil. De paal zelf wordt gemaakt van roestvrij staal als bescherming tegen de weersinvloeden. Buitenkranen op een paal zijn gemiddeld 1.20 meter hoog en zie je veel bij maneges, op begraafplaatsen, in de tuindersbranche en op campings bijvoorbeeld.

Het installeren van een antivries buitenkraan aan de gevel, gaat net zo makkelijk als de installatie van een reguliere kraan. Maar wanneer je de spindel bijvoorbeeld moet inkorten omdat je muur smaller is, wordt het wel een ander verhaal. Of misschien woon je in een oud huis en loopt je gevel niet helemaal kaarsrecht, maar schuin af? Ook dan is het mogelijk een antivries buitenkraan te installeren, door gebruik te maken van een contradeel.

Heb je ook belangstelling voor een vorstvrije buitenkraan en laat je de installatie hiervan liever aan een professional over? Schakel dan een loodgieter in om de kraan te installeren. Door het intoetsen van je postcode op de startpagina van deze website, vind je de dichtstbijzijnde professional.

Kraan