Hoe kun je de radiator ontluchten?

31 januari 2025 · door Tara

Woon je in een huis met een verwarming die de warmte verspreidt met radiatoren? Dan heb je vast weleens meegemaakt dat er ineens een soort borrelend geluid uit de radiatoren kwam of de radiator maar half warm wordt. Dit komt doordat er luchtbellen binnen in je radiatoren terecht zijn gekomen. Op zich geen probleem, want je lost het op door de radiator te ontluchten. Wil je weten hoe je zelf de radiator kunt ontluchten? Je leest er alles over in deze blog.

Is het noodzakelijk de radiator te ontluchten?

Een beetje geborrel of getik in de radiatoren stoort je misschien wel helemaal niet. Dus waarom zou je de radiator überhaupt ontluchten? Luchtbellen in je radiatoren, zorgen ervoor dat je hele cv-installatie niet meer optimaal kan verwarmen. Je cv-ketel moet simpelweg harder pompen om het huis warm te krijgen, waardoor je energierekening omhoog gaat. Bovendien kan die lucht ervoor zorgen dat er op bepaalde plekken roest ontstaat in het systeem. Als dat eenmaal gebeurt, kan dat weer leiden tot technische mankementen die hoge kosten met zich mee kunnen brengen. Zowel een oude radiator, als een nieuwe radiator, zul je dus regelmatig moeten ontluchten.

Hoe kan je een radiator zelf ontluchten?

Om de lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen, hoef je echt geen technische achtergrond te hebben. Er zitten namelijk hele handige ontluchters op elke radiator die je bedient met een speciaal sleuteltje. Je moet er alleen eventjes rekening mee houden, wanneer je de radiator gaat ontluchten, want dat doe je namelijk op een moment dat de cv-ketel uit staat. Hoe gaat het ontluchten in zijn werk?

  • Afgekoelde radiatoren: Zet eerst de verwarming ongeveer een kwartiertje op 25 graden met de radiatorkranen open. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchters van de radiator en dat is exact waar je de lucht wilt hebben. Zorg er dan voor dat de cv-ketel is uitgeschakeld en wacht totdat de radiatoren zijn afgekoeld.
  • Kranen sluiten: Sluit de kranen van de radiatoren die je gaat ontluchten. Zo voorkom je dat er heet water met grote druk uit de verwarming spuit.
  • Ontluchten: Draai nu het ontluchtingsventiel open van de laagst gelegen radiator in huis. Als deze in de kelder gesitueerd is, begin je dus in de kelder. Je hoort de lucht ontsnappen uit de radiator en dit geluid stopt wanneer alle lucht eruit is. Op dat moment begint er water uit de radiator te stromen. Zorg er dus voor dat je een opvangbakje bij de hand hebt en draai de ontluchter dicht zodra er water uit de radiator komt. Wil je de radiator ontluchten zonder speciaal sleuteltje? Gebruik dan een inbussleutel of een platte schroevendraaier.

Zo werk je een voor een de radiatoren af, van beneden naar boven. Deze volgorde is noodzakelijk omdat lucht naar boven opstijgt. Start je boven met ontluchten en ga je daarna naar beneden? Dan stijgt de lucht uit de onderste radiator alweer een verdieping hoger. Denk er bij het aanzetten van de verwarming aan dat je de radiatorkranen weer opendraait en controleer de waterdruk in de cv-ketel. Is deze te laag? Dan moet je ook de verwarming bijvullen.

Hoe vaak moet je een radiator ontluchten?

Ook al heb je nog geen geborrel in je radiatoren en zijn de radiatoren volledig opgewarmd, toch valt het aan te bevelen de radiatoren elk jaar een keer te ontluchten. Vergeet dan ook het expansievat niet mee te nemen. Deze vind je naast de cv-ketel en heeft net zo een ontluchter als de radiatoren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het ontluchten en bijvullen over te laten aan een professional. Je vindt een vakman in de buurt, door je postcode in te toetsen op de startpagina van deze website.

Radiatoren